Sváb ételek receptjei

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör összegyűjtött néhány hagyományos sváb ételreceptet. A füzetben szereplő asszonyok  sváb gyökereikhez nyúltak vissza, amikor egy-egy receptet lejegyeztek. Még nekik is el kellett gondolkodniuk néha, hogy kitől is tanulták, örökölték az adott étel elkészítésének tudományát. A Sváb Baráti Kör tagjai főzés közben az ételekhez fűződő élményeiket elevenítették fel, amit egy pár mondatban össze is foglaltak. Mindenkinek az életében van egy ízemlék, melyet egy bizonyos ételhez vagy személyhez kapcsol, hiszen azok az ízek egyszeriek és megismételhetetlenek. Az ételek emléket hordoznak, készítőik mozdulatait, szeretetét idézik fel.
Mi is nagy szeretettel ajánljuk önöknek a receptúrákat! Reméljük ez még  csak a kezdet,és a gyűjtőmunka tovább folytatódik. Célunk az, hogy minél több csodálatos emléket és ételkölteményt oszthassunk meg az utókorral.

Köszönet a Fraundeskreis tagjainak a receptekért!

2016. november

Receptkönyv —>>>

Ízelitőül!

Kra’knédli (a csömöri Maifest-en)

Hozzávalók 4-6 személyre
1 hátsó csülök, 1,5-2 kg savanyúkáposzta, 3 fej hagyma, 1 púposkanál zsír, a fűszerezéshez: só, piros paprika, bors, morzsolt majoránna, egész kömény

A zsíron pirított, felkockázott hagyma kapja meg a fűszereket. A káposzta felét jól össze kell keverni vele. A felvágott kicsontozott csülök kerül középre, a tetejére a káposzta másik fele. Annyi vizet kell rá önteni, hogy éppen ellepje. Az egész lassú tűzön fő, érik össze nagyjából két és fél – három óra alatt. A knédlik előkészítése, bedagasztása az élesztő megfuttatásával kezdődik. A lisztet a fazékból kivett káposztás húsos lével és az élesztővel kell begyúrni. Lisztes deszkán maroknyi gombócokat kell belőlük formálni. A kelesztésre egy órát kell szánni. A megkelt gombócokat egy sorban a készrefőtt káposzta tetejére kell pakolni. A fazekat le kell fedni és a legkisebb tűzön 25-30 percig – szigorúan zárt fedő alatt gőzölni kell.

Kra’knédli (am Maifest in Csömör)

Zutaten für 4-6 Personen
1 hintere Schweinskeule, 1,5-2 kg Sauerkraut, 3 Zwiebeln, 1 gehäufter Löffel Schmalz, Als Gewürze: Salz, Paprika, Pfeffer, geriebener Majoran, ganzer Kümmel

Die kleingehackten und im Schmalz angedünsteten Zwiebeln  werden gewürzt und mit der Hälfte des Sauerkrauts vermengt. Die Keule entknochen und in kleine Stücke schneiden, in die Mitte des Krauts setzen und die andere Hälfte des Krauts darauf schichten. Soviel Wasser darübergießen, dass es eben bedeckt wird. Das ganze etwa 2 ½ bis 3 Stunden lang langsam kochen, damit sich der Geschmack entfalten kann. Für die Zubereitung und das Kneten der Knödel müssen wir zuerst die Hefe treiben lassen. Das Mehl wird mit der Hefe und der Brühe, in der die Kraut-Fleisch-Mischung gekocht wurde, vermengt. Auf einem bemehlten Brett werden handgroße Knödel geformt. Für die Wirkung müssen wir eine Stunde rechnen. Die sich vergrößerten Knödel in einer Reihe auf das gekochte Kraut legen. Den Topf zudecken und auf kleiner Flamme 25-30 Min. lang – unter geschlossenem Topf – dampfen lassen.