Jelképeink

Forrás: Az MNOÖ Közgyűlésének 43/2012 (05.12.) sz. határozata
Tárgy: Az MNOÖ jelképei és használatuk

I.          A címer: A címert egy ezüstszínű hullámvonal választja ketté. A hullámvonal felett egy vár (elefántcsontszínű) felette jobbról a sugárzó nap és balról a fogyatkozó hold (mindkettő aranysárga). A hullámvonal alatt fehér kereszt és elefántcsontszínű eke. A címer háttérszíne kobaltkék, kontúrja antracit, a perem elefántcsontszínű. A magyarországi németek címere a magyarországi német népcsoport legfontosabb jellemzőit foglalja össze: – a szülőföld szeretetét – a népcsoport kettészakítottságát – a magyarországi németség hitét és teremtő erejét. Ebben a Nap és a fogyatkozó Hold a népcsoport háború utáni kettészakadását, a budai vár a magyarországi szülőföldet, a nyitott várkapu az újbóli egymásra találást szimbolizálja. Az ezüst hullámvonal a Dunát szimbolizálja, mely összeköti az őshazát Magyarországgal, melyen őseink érkeztek ma is megtartott keresztény hittel és teremtő erővel.

II.         A zászló: Téglalap alakú fehér színű, a címer alapszínével megegyező színű szegéllyel szegett, közepén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata címere. A zászlószegély alkalmazása mellőzhető. A zászlót világi, egyházi ünnepeken és a magyarországi német nemzetiség ünnepein lehet használni.

III. A magyarországi németek himnusza: a „Lied der Ungarndeutschen”, melynek szövege megegyezik Dr. Ernst Imrich azonos című költeményének első versszakával, dallama pedig azonos Prof. Ludwig N. Hackl fent említett költeményre szerzett zenéjével.

IV. A magyarországi németek ünnepe: A magyarországi németek hivatalos ünnepe: a pünkösd.